Verslag themamiddag 27 november 2019
Wonen en Bouwen van senioren in Heeswijk-Dinther. Omdat het onderwerp ‘Wonen en bouwen voor senioren in Heeswijk-Dinther’ sterk leeft bij heel veel senioren belegden de KBO’s van Heeswijk en Dinther hierover een themamiddag op woensdag op 27 november 2019 in cc Servaes te Dinther. Hiervoor was grote belangstelling van senioren uit Heeswijk-Dinther en soms ook van daarbuiten. Zij werden ontvangen met een kopje koffie. Dagvoorzitter Willy van der Steijn verwelkomde iedereen, introduceerde de sprekers en sloot de middag af. In een tjokvolle zaal beluisterden de aanwezigen de presentaties van wethouder Peter van Boekel, beleidsadviseur Robert Keulards en WMO-consulente Loes Kuiper van de gemeente Bernheze, regiomanager Tom Ramakers en gebiedsmakelaar voor Heeswijk-Dinther Daniël Ariens van Woonstichting JOOST, werkgroepslid Cor van Gemert van de Werkgroep Seniorenbelangen HD en locatiedirecteur Annemiek van de Rijdt van Cunera/De Bongerd. Tijdens de informele afsluiting met borrel en hapje was er gelegenheid om met de betrokken beleidsmakers meer persoonlijke vragen te bespreken. Het was een waardevolle middag.
Gemeente Presentatie Woonvisie en Bouwprogramma Gemeente Bernheze
In de woonvisie van de gemeente komen respectievelijk bouwplannen, betaalbare woningen, onbezorgd wonen en een duurzame woningvoorraad aan bod. In de periode 2017-2021 worden in Bernheze 1150 woningen gebouwd, waarvan 300 in de kern Heeswijk-Dinther. De 300 woningen zijn verdeeld in 85 huurwoningen en 215 koopwoningen. Zoals iedereen al weet zijn er al een aantal plannen gereed: Rodenburg, Teerlingstraat, terrein d’n Tol, Zijlstraat en Plein 1969 boven nieuwe Coop. Ontwikkelingen zijn gaande rond CPO Balledonk en Plein 1969 boven oude Coop plus 160 woningen in Hoofdstraat, Heeswijkse Akkers en Kamersche Hoef. Het gaat hierbij dus duidelijk niet alleen om seniorenwoningen. Om langer thuis te kunnen blijven wonen zijn er daarnaast ook mogelijkheden met mantelzorgwoningen tot 100 m2 of woningsplitsing van woningen van meer dan 700 m3. In 2020 start een nieuwe woonvisie voor de periode 2022-2027. Een tijd waarin de vergrijzing doorzet en er meer eenpersoonshuishoudens zullen zijn. Belangrijk in de nieuwe woonvisie is te bouwen naar behoefte (niet alleen voor ouderen) en oog te hebben voor het helpen bij het zelfstandig blijven wonen.
Paneldiscussie. De wethouder vraagt de aanwezigen aan te geven waar eventueel seniorenwoningen gerealiseerd zouden kunnen worden. Op de vraag het bouwen in de Heeswijkse Akkers naar voren te halen geeft de wethouder aan dat zulks het geval kan zijn tegen de tijd dat bekend is hoe het met de PFAS-risico’s staat. Overigens zullen hier geen bouwplannen in de ijskast belanden. We hebben relatief weinig te maken met Natura 2000 gebied. De WMO-consulente wijst op Ons welzijn, Sociaal team, mantelzorgmakelaar en vrijwillige ouderenadviseurs in relatie tot het in het leven roepen van een woonconsulent. Een mantelzorgwoning kan eerst ook door de mantelzorger(s) bewoond worden. In principe worden deze woningen ontmanteld als de zorg niet meer nodig is. Op de vraag of bestaande gebouwtjes meetellen in de 100 m2-norm wordt verwezen naar de voorwaarden op de gemeentewebsite.
Woonstichting JOOST (voorheen de Kleine Meijerij). Presentatie Sociaal Woningbouwbeleid en huurmogelijkheden
JOOST is gericht op de dorpen rondom ’s-Hertogenbosch. De woningcorporatie staat dicht bij de huurders en beoogt samenwerking i.v.m. de leefbaarheid. Bouwen van sociale huurwoningen, verhuren en duurzaam onderhoud vormen de kerntaken. In Heeswijk- Dinther heeft JOOST 418 woningen, waarvan 136 gelijkvloers. Voor 55plus zijn er 60 woningen. JOOST gaat voor maatwerk d.w.z. gelijkvloers om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen; een juiste woning passend bij de levensfase; bouw van levensbestendige woningen. Op woonserviceregionaal.nl worden dagelijks woningen aangeboden, waarvoor je in aanmerking kunt komen via aanbod of loting. Voorwaarde is wel dat je voor € 10,00 per jaar ingeschreven staat en een maximum inkomen hebt van € 38.035,00 per jaar.
Paneldiscussie. De oudste woningen staan aan de Donkeren Dijk en de Hertog Janstraat. Een deel daarvan is rond 2014 verduurzaamd. Ingebracht wordt het idee een deel van deze vrij ruim gebouwde woningen te vervangen door nieuwbouw ofwel appartementen ofwel begane grond. Woningen worden verhuurd binnen het werkgebied van JOOST voor alle ingeschrevenen. In de praktijk geven de mensen voorkeur aan hun eigen woon of geboorteplaats. Men komt gemiddeld na een inschrijving van 3 jaar in aanmerking voor een woning. Wat betreft de vraag naar urgentie wordt aangegeven dat urgentie niet vaak meer wordt verleend. Het niet meer kunnen traplopen wegens ouderdom valt er bijv. niet meer onder. Voor aanbod bij woonserviceregionaal.nl geldt de inschrijftijd. Voor loting bij woonserviceregionaal.nl geldt dat het voor iedereen open staat.
Werkgroep Seniorenbelangen HD. Presentatie en bespreking idee Woonconsulent. Seniorenbelangen HD is een werkgroep die valt onder Actief Burgerschap en zich actief bezighoudt met de specifieke belangen van alle ouderen in heel Heeswijk-Dinther. Voorop staat dat senioren prettig en veilig kunnen (blijven) wonen in hun eigen huis. De werkgroep bekijkt wat er daarvoor nodig is of wat er voor hun eigen veiligheid zou moeten worden aangepast. Een punt van aandacht is hoe het staat met eigen-woningbezitters en hoe zij langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Daarbij speelt hoe hun woningen geschikt gemaakt kunnen worden en of woningsplitsing een mogelijkheid is. Voor hulp bij de inventarisatie en het maken van een plan rond kosten en uitvoering denken Seniorenbelangen en KBO’s aan een woonconsulent. Daarbij komt een vrijwilliger in beeld, die vanuit een vertrouwenspositie adviezen kan geven.
Wat denken de aanwezigen van het plan een woonconsulent voor senioren in het leven te roepen?
Paneldiscussie. Het publiek geeft breed steun aan het voorstel om in Heeswijk-Dinther een woonconsulent voor senioren in het leven te roepen. Een woonconsulent is vooral bedoeld voor mensen met een eigen woning. Een woonconsulent kan ook naar de juiste instanties verwijzen.
Cunera/De Bongerd. Presentatie Woon/Zorgvisie Stichting Laverhof. Vroeger was er sprake van een bejaardenhuis. Uitgangspunt is dat de woonomgeving in het huidige Laverhof ook de leefomgeving is. Natuurlijk is er het verpleeghuis. Gaat het thuis net niet meer dan kan men verzorgd wonen, waarbij men een appartement huurt bij Laverhof en gebruik maakt van de zorg- en dienstverlening. Mensen die thuis wonen met ondersteuning van mantelzorg en professionele zorg, kunnen in een aantal gevallen tijdelijk komen logeren. Ook bestaat de mogelijkheid tijdelijk op Laverhof te revalideren. Iedereen kan met vragen over de zorg- en dienstverlening terecht bij het cliëntservicebureau. Gewezen wordt op het grote probleem van deze tijd: er is minder zorgpersoneel beschikbaar! Er wordt gedacht aan onorthodoxe mogelijkheden zoals een medicijnrobot. Natuurlijk moeten persoonlijke contacten gewaarborgd blijven.
Paneldiscussie. De locatiedirecteur pleit voor duurzaam bouwen, waarbij rekening wordt gehouden met technische zorgmogelijkheden. Laverhof zoekt bij zorgvragen altijd naar de meest leefbare oplossing. In het dorp wordt vaak gesproken over een erg hoge huurprijzen. Daarbij moet wel in acht worden genomen dat huren bij Laverhof een basisbedrag kent, dat verhoogd wordt met het gewenste servicepakket.
Conclusies van de middag. Een woonconsulent voor senioren kan veel betekenen. Samenwerking tussen alle partijen is een must. Het koppelen van woningbouw- en beheer met zorg dient voorop te staan.